Модерен Мениджмънт

КОИ СА ТРИТЕ НАЙ-ЛЮБИМИ КНИГИ НА ОСНОВАТЕЛЯ НА AMAZON.COM?

КОИ СА ТРИТЕ НАЙ-ЛЮБИМИ КНИГИ НА ОСНОВАТЕЛЯ НА AMAZON.COM?

В началото на седмицата Летях до Сиатъл за телевизионно интервю за CNBC с главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. (Можете да видите цялото интервю тук)
Поводът : Той представи най-новата линия на Kindle Fire таблета на Amazon, включително новия Fire HD на цени от 139 долара, и Fire HDX по 229 и 379 долара.

Както обикновено когато човек прекара известно време с уникален характер като Безос, някои от най-забавните моменти идват извън очевидната новина. Като седнахме и докато ни слагаха микрофоните за интервюто, например, звуковият техник се опита да накара хората в коридора да се успокоят и да говорят по-тихо. Безос се пошегува, че той е последният човек, който може да не послуша техника, тъй като той бил толкова ... изразителен.

Безос бил толкова изразителен, че когато били деца брат му и сестра му отказвали да ходят на кино с него.
"Казаха ми, че се смея твърде силно", каза ми той. "Аз не можех да се контролирам."

Безос има много за какво да се радва. Тази година акциите на Amazon са в много добра форма, с увеличние от около 22 %, което прави 19%-ният дял на Безос в компанията да струва около 5.0 милиарда щатски долара повече, отколкото е бил през Декември.

Друго нещо, което както изглежда Безос не може да контролира, е любовта му към печатното слово.

Amazon започна като търговец на книги, като в последствие на практика съдаде пазара на електронни книги.
Миналия месец Безос купи Washington Post (компанията издаваща едноименният вестник) за четвърт милиард долара, или колкото са борсовите печалбина Amazon за две седмици, в зависимост от това как го смятате.

Но кой е любимият ми детайл от интервюто с Джеф Безос?
Това лято той прекарал известно време в Lab126, неговата база в Силиконовата долина намираща се на около миля от централата на Apple, където инжинерите на Amazon изпипват хардуерни дизайни. По същото време заедно с топ мениджърите на Amazon бил домакин на три целодневни клуба за любителите на книги като всеки един от дните завършвал с приятна вечеря.

Безос каза, че той използва книгите като рамки за скициране бъдещето на компанията.

Кои книги? Безос бе достатъчно любезен да сподели заглавията:

  • - "Ефективният ръководител" от Питър Дракър
  • - "Дилемата на Иноватора" от Клейтън Кристиянсен
  • - "Целта" от Елиаху М. Голдрат

Разбира се и трите книги налични в Amazon.com

Jon Fortt
Редактор Технологии в CNBC
25 септември 2013