Модерен Мениджмънт

Уилям Деминг - създателят на концепцията “Тотално управление на качеството”

Уилям Деминг - създателят на концепцията “Тотално управление на качеството”

Уилям Едуардс Деминг беше преуспяващ консултант по цял свят в продължение на повече от четиридесет години.
Сред неговите клиенти бяха производствени, телефонни, железопътни и транспортни компании, маркетолози, методолози на преброяване на населението, болници, юридически фирми, държавни агенции и изследователски организации в университети и сред индустриалците.
Въздействието на учението на д.ик.н. Деминг върху американските индустриални и обслужващи организации е много дълбоко. Той оглави една радикална революция в качеството, която подобрява конкурентната способност на Съединените щати.

През 1987г. президентът Рейгън награди Деминг с „Национален медал за технологии“. През 1988г. той получи награда за бележита научна кариера от Националната академия на науките.
Д.ик.н. Деминг е носител на редица други награди, включително и медал на Шухарт от Американското дружество за
контрол на качеството през 1956г. и на наградата „Самуел Уилкс“ от Американската статистическа асоциация през 1983г.
Столичният отдел на Американското дружество за контрол на качеството учреди през 1980г. годишна „Награда Деминг“
за подобрение на качеството и продуктивността. Д.ик.н. Деминг беше член на Международния статистически институт.
През 1983г. той беше избран за член на Националната техническа академия, а през 1986г. – за член на Залата на славата
в науките и технологиите в Дейтън. Той бе приет за член на Автомобилната зала на славата през 1991г.

Вероятно д.ик.н. Деминг е най-известен с работата си в Япония, където от 1950г. той обучаваше топ мениджмънта и инженерите в методите за управление на качеството. Неговото учение промени драстично икономиката на Япония. В признателност към неговия принос, Съюзът на учените и инженерите в Япония (JUSE) учреди годишни награди „Деминг“ за постижения в качеството и надеждността на продукт. През 1960г. императорът на Япония награди д.ик.н. Деминг с „Медал на светите ценности“ II-ра степен.

Деминг защитава своята докторска теза по математическа физика в университета „Йейл“ през 1928г. Няколко университета са го удостоили с почетните титли „доктор по право“ и „доктор хонорис кауза“: университетът в Уайоминг, колежът в Ривиър, университетът в Мериленд, държавният университет в Охайо, технологичен колеж „Кларксън“, университетът в Маями, университет „Джордж Вашингтон“, университетът на Колорадо, университетът „Фордхам“, университетът на Алабама, държавният университет в Орегон, Американският университет, университетът на Южна Каролина, университетът „Йейл“, университетът „Харвард“, колежът „Клиърли“ и университетът „Шенандоа“. Университетът „Йейл“ го е наградил също и с медала „Кръст на Уилбър Лушъс“. Колежът в Ривиър го е почел с наградата „Мария Магдалена на Исус“.

Д.ик.н. Деминг е автор на няколко книги и на 171 доклади. Книгите му са преведени на много езеци. Безброй книги, филми и видео записи представят неговия живот, неговата философия и успешното прилагане на неговото учение по света. В продължение на повече от 10 години, четиридневните семинари на Деминг са били посещавани от по 10 000 души годишно.