Модерен Мениджмънт

ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА "ЦЕЛТА" НА Д-Р ЕЛИ ГОЛДРАТ

ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА "ЦЕЛТА" НА Д-Р ЕЛИ ГОЛДРАТ

С публична лекция пред университетски преподаватели и представители на бизнеса в България бе представена една от най-продаваните книги по мениджмънт за всички времена - „Целта: Процес на постоянно усъвършенстване“ на д-р Ели Голдрат. Специално за премиерата у нас пристигна съпругата на автора Бат Шева Голдрат и дъщеря им Ефрат Голдрат-Ашлаг, с която той работи заедно по последната си книга. Официалното събитие бе организирано в партньорство с посолството на Израел в България.

Книгата „Целта: Процес на постоянно усъвършенстване“ има продадени над 6 милиона копия в света, прилагана е от хиляди компании и е изучавана в стотици бизнес училища по света. От началото на декември тя се предлага и у нас, преведена на български език в книжарници Хеликон и Сиела, както и на store.bg и на modernmanagement.bg на цена от 25 лв.

Написана под формата на бизнес роман, „Целта“ е завладяваща история за всеки, който иска да подобри ефективността на своя производствен процес или да усъвършенства бизнеса си като цяло. Това е книга, която провокира въпроси, стимулира логичното мислене и кара своя читател да намира сам отговорите. Бизнес роман, който говори за Теорията на ограниченията или за това колко често се опитваме да подобрим бизнеса си като търсим проблема на неправилно място.

„Целта“ не дава готови формули за успех, защото всеки проблем е различен и няма универсално решение. Авторът Ели Гордрат казва: „Аз не вярвам в абсолютните истини и се страхувам от такива мнения, защото те блокират търсенето на по-добро разбиране. Винаги, когато си помислим, че постигаме прогрес с готовите отговори, това е краят на науката и на разбирането. Да разбираме нашия свят не е нещо, което може да бъде преследвано като самоцел. Аз вярвам, че трябва да преследваме знанията, за да направим света по-добро място и да направим живота си по-удовлетворителен.“

За автора:
Елиаху М. Голдрат е международно признат лидер в разработването на нови бизнес мениджмънт теории и системи. Неговият опит се разпространява от редица консултанти и преподаватели по цял свят и се прилага в едни от най-големите корпорации като IBM, Procter & Gamble, AT&T, NV Philips, ABB и Boeing. Нестандартен, провокативен, човекът, който развенчава установени теории, д-р Ели Голдрат стимулира своята аудитория да анализира в дълбочина всеки един бизнес процес, за да може да го погледне от друг ъгъл и по-нов начин.

Неговата най-продавана бизнес книга е ЦЕЛТА, като изключително добре са приети и творбите му ТОВА НЕ Е КЪСМЕТ (IT’S NOT LUCK) и КРИТИЧНА ВЕРИГА (CRITICAL CHAIN). Последната му книга ИЗБОРЪТ (THE CHOICE), става номер 1 бестселър в Япония.

Д-р Ели Голдрат е основател и председател на Goldratt Group (Goldratt Schools, Goldratt Marketing and Goldratt Consulting). Goldratt Group доразви Теорията на ограниченията с т.нар. VIABLE VISION – платформа за подобряване производителността и доходността на бизнеса. VIABLE VISION предоставя ясна стратегия и съвсем конкретна тактика за: повишаване ефективността на процеса на вземане на решение, подобряване на комуникацията и синхронизация на процесите в една организация. Резултатът е безпрецедентна производителност и печалба във всички аспекти от работа на компанията.

Ето и част от коментарите на едни от най-влиятелните бизнес издания в света за „Целта: Процес на постоянно усъвършенстване“:
Economist: „Проучване на читателските навици на мениджърите разкрива, че за изясняване на целите, единствената книга за мениджмънт, която са прочели от край до край е „Целта“ на д-р Ели Голдрат.”

Business Week: „В същността си системата на Голдрат провокира производствените мениджъри и работниците да координират своята работа, имайки следния принцип на ум – тесните места в компанията са това, което в крайна сметка ограничава производствената среда.”

Harvard Business Review: „Тази теория е убедително решение за предприятията, които изпитват трудности, като забавено производство и ниски приходи.”

Fortune Magazine: „„Целта” е твърде примамлива, за да остане незабелязана. Компаниите започнаха да поръчват големи партиди от нея, а училищата по мениджмънт я включиха в своите програми за обучение.”